Będąc w Krakowie raczej nie wypada utożsamiać obwarzanków z preclami. Wizyta w pewnej krakowskiej piekarni i udział w specjalistycznych warsztatach z pewnością pomoże poznać fundamentalne różnice pomiędzy tymi wypiekami. Żywe Muzeum Obwarzanka w Krakowie specjalizuje się w pokazach i zajęciach edukacyjnych.
Turyści nastawieni na interaktywne wystawy czy ciekawe eksponaty powinni zweryfikować swoje oczekiwania. Podstawą działalności lokalu są sprzedaż własnych wypieków, i innych regionalnych specjałów (oraz pamiątek), a także kameralna kawiarnia. Warsztaty w Żywym Muzeum Obwarzanka to tak na dobrą sprawę “tylko” interesujący dodatek - odbywają się w ściśle określonych dniach i godzinach, obowiązują wcześniejsze zapisy. Oczywiście grupy zorganizowane mają większą swobodę przy uzgadnianiu terminów.
I jeszcze ważna informacja: wprawdzie gospodarze Żywego Muzeum Obwarzanka z pewnością uprzedzają uczestników warsztatów, ale lepiej wiedzieć zawczasu. Otóż wypieki przygotowywane w ramach zajęć to oryginalne pamiątki z Krakowa, a nie pełnoprawny produkt spożywczy. Ot, kwestia ciasta i innych składników. Sam obwarzanek to tradycyjny wyrób regionalny, chroniony stosownymi europejskimi przepisami. Jedyne w swoim rodzaju kółko z ciasta Krakusi znają co najmniej od średniowiecza - najstarsze zapiski o obwarzanku datowane są na 1394 rok.
Ceny wejściówek do Żywego Muzeum Obwarzanka w Krakowie - stan na sierpień 2018:
Dla dzieci do 3. roku życia wstęp bezpłatny
Informujemy, iż cennik może różnić się od zamieszczonego powyżej, co zależy od właściciela atrakcji.Kawiarnia i piekarnia, gdzie można wziąć udział w jedynych w swoim rodzaju warsztatach rzemieślniczych. Żywe Muzeum Obwarzanka pozwala własnoręcznie przygotować sobie specyficzną pamiątkę z Krakowa. UWAGA! Wypieki na zajęciach (konieczna wcześniejsza rezerwacja) mają niewiele wspólnego z chronionym europejskim prawem tradycyjnym produktem regionalnym - spożycie wyłącznie na własną odpowiedzialność.